Aktivni u mirovini

Pon-Pet: 09:00-17:00

O Projektu

Projekt „Smijeh kao lijek“

Projekt „Smijeh kao lijek“, u provedbi partnerstva Binocular teatra, Doma Umirovljenika Centar i Kulturnog Centra Napredak financiran od ESF-a (Europskog socijalnog fonda) te mu je cilj osnaživanje OCD-a (organizacija civilnog društva) te jačanje mentalnih, emotivnih, kreativnih, socijalnih i zdravstvenih kapaciteta osoba zlatne dobi. Ovaj je projekt spoj promocije zdravlja i terapeutskih oblika u kulturi. Mjera je ovo kojom Europska unija potiče organizacije civilnog društva da podignu razinu kvalitete života umirovljenika, koji su ugrožena skupina građana. Dakle korisnici su umirovljenici, što znači da su sve dvogodišnje aktivnosti u sklopu ovog projekta za njih potpuno besplatne, a naš se partnerski projekt sastoji od šest osnovnih cjelina:

  • Online dramske radionice, sa naglaskom na komediju te terapeutski aspekt glume naših stručnih suradnika za umirovljenike
  • Terapeutske radionice pokreta, tai –chija za umirovljenike (zasad na 5 lokacija u gradu, u prirodi, na distanci i potpuno u skladu sa epidemiološkim mjerama)
  • Snimanje dokumentarnog filma koji promovira zadnje spoznaje o dobrim praksama osoba u zreloj dobi, te kratki animirani film na istu temu
  • Gerontološko istraživanje, provedeno od doktorice socijalne gerontologije
  • Konferencija, okrugli stol o projektu „Smijeh kao lijek“
  • Dramska predstava “Polaganost”, koja bi se nastavljala na iskustva „Pasjih godina“ iz 2012. godine (ukoliko situacija dozvoli

Opći cilj:

Jačanjem aktivnosti OCDa, doprinijeti povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika sa svrhom unaprjeđenja zdravlja, očuvanja funkcionalne sposobnosti, sigurnosti i sudjelovanja umirovljenika u zajednici.


Specifični ciljevi:

Promocija dokumentarnog i animiranog filma na temu aktivnog starenja. Provedba aktivnosti za jačanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina te povećanje kvalitete života umirovljenika. Podići svijesti o važnosti aktivnog starenja i socijalne uključenosti umirovljenika. Rezultati: Provedeni lokalni programi u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika Podignuta razina svijesti o važnosti aktivnog starenja i socijalne uključenosti umirovljenika Provedeno i diseminirano istraživanje o povećanju kvalitete života umirovljenika Provedena socijalna inovacija Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske 296.024,07 kuna (15%) i iz Europskog socijalnog fonda 1.677.469,73 (85%) u ukupnom iznosu od 1.973.493,80 kuna.

Projekt će provesti Umjetnička organizacija Binocular teatar u suradnji s partnerima Domom za starije osobe Centar i Napretkovim kulturnim centrom. Trajanje projekta je 26.10.2020. – 25.10.2022.

Kontakt osoba/ Voditelj projekta:
Borna Armanini

borna.armanini@binocularproduction.com