Dragi naši umirovljenici! Binocular teatar vas poziva na terapeutske radionice Tai chi pokreta s programom kako ga je osmislio naš suradnik Jasminko Miklec. Jasminko Miklec je certificirani učitelj tai chija sa autoriziranim pravom za poduku autentičnih vještina Taijiquana od velemajstora Chen Xiaowangai LiJun Fena. Ima preko 30 godina iskustva i vođenja treninga u ovom području. Završio je Kineziološki fakultet, te je radio kao karate nogometni trener. Tai Chi je krasno osmišljena vježba kineskih majstora koja zasigurno poboljšava funkcioniranje organizma, a blagi fizički napor nakon vježbi odagna psihičku zamorenost. On je sistem psihofizičkog razvoja čovjeka koji djeluje na više razina, no nije se potrebno time opterećivati. Napravljen na jednostavnim sistemima povezivanja čitavog tijela i njegovih elemenata doprinosi općoj usklađenosti dijelova organizma čovjeka. Kineske borilačke vještine nikada nisu bile puko „gimnasticiranje“, one su se dosljedno i promišljeno napajale na kulturnom izvoru filozofije, medicine i kontemplativnih umjetnosti. Naše terapeutske radionice bit će održavane jedanput ili dva puta tjedno, unutar dvije godine besplatno za sve zainteresirane umirovljenike na sljedećim lokacijama u Gradu Zagrebu: ispred Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici, na Bundeku blizu šetnice, u Maksimiru, blizu glavnog ulaza u Park Maksimir¸, a iza restauracije; zatim na Jarunu pored nogometnog igrališta (blizu Dalmatino restauracije) te konačnona Trgu Francuskerevolucije, prema Zapadnom kolodvoru.

DIREKTNE KORISTI VJEŽBANJA TAI CHIJA:

 1. Smanjuje rizik od demencije
 2. Pojačava zglobove
 3. Smanjuje krvni pritisak
 4. Poboljšava opću koordinaciju, balans i stabilnost
 5. Puni unutarnju čovjekovu bio bateriju, tzv. staminu
 6. Pojačava fleksibilnost
 7. Pojačava fokus i sposobnost koncentracije
 8. Djeluje blagotvorno na cijeli organizam,
 9. Doprinosi unutarnjoj ravnoteži
 10. Uči opuštanju cijelog tijela, relaksaciji
 11. Osnažuje tijelo
 12. Pomaže pri regulaciji tjelesne težine

Stotinjak vježba koje su usmjerene na poboljšanje zdravstvenog stanja izvodimo u sjedećim ili stojećim položajima. Taijiquan i Qigong su od strane UNESCO-a 2020. godine uvršteni na popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. To je uz mnogobrojna provedena znanstvena istraživanja vezana za dobrobiti ovih tradicionalnih vještina potvrda da je veoma pogrešno promatrati Taijiquan samo i isključivo kao moguću sportsku i natjecateljsku disciplinu.

Sport i natjecanje, pa čak i rekreativno, su prvenstveno orijentirani prema mlađim dobnim skupinama što može dodatno motivirati mlade da se počnu baviti Taijiquanom. Temeljne odrednice za Taijiquan i Qigong su filozofija, medicina i borilačka vještina. U našem slučaju, tj, primjeni u okviru realizacije projekta, borilačka vještina nas zanima samo u onom dijelu gdje se pokretom može objasniti (pokazati) kako vještina djeluje na podizanje samopouzdanja i opće tjelesne fizičke spremnosti.

Unutarnje kineske borilačke vještine kao što su Taijiquan i druge podrazumijevaju snagu i izdržljivost, mekoću i eksplozivnost, jasnoću, preciznost, centriranost, povezanost, ravnotežu i nadasve kontinuiranu prisutnost u sadašnjem trenutku. Um i tijelo, mentalno i fizičko, se isprepliću, prožimaju i nadopunjuju u stalnoj promjeni koja život znači. Dok učimo, položaj tijela i pokret su u prvom planu. U praktičnoj borilačkoj primjeni (vježba u paru) apliciramo pojedine tehnike na način da to bude spontana reakcija u interakciji između dvije suprotstavljene strane. U toj vježbi s partnerom pruža se mogućnost da se u neposrednom kontaktu osvijeste energije i sile koje se mogu manifestirati kao sposobnost i moć samoobrane.

Najbolje odnosno najkvalitetnije što postoji od Taijiquana i Qigonga bit će prezentirano i provedeno u okviru dvogodišnjeg programa. Negativni trendovi koje donosi starenje i bitno smanjena tjelesna aktivnost mogu se preobraziti u jedno novo pozitivno ozračje u kojem stariji neće biti na teret sebi i svojima (društvu). Nova moderna vremena poprimaju karakter bezglave jurnjave. Starije generacije se s uzdahom prisjećaju nekih vremena kada nije bilo tako.

S godinama čovjek znanje pretoči u mudrost i oni koji su svoje odradili zaslužuju bolje od onoga što imaju i dakako drugačiji tretman. Oni koji mogu trebaju biti i ostati aktivni. Vodeći računa o dobi i tjelesnoj spremnosti sudionika, veoma opsežan i složen program bit će maksimalno prilagođen tako da svima bude dostupan i zanimljiv. U širokoj lepezi ponuđenih metoda, tehnika i formi svatko bi za sebe trebao pronaći odgovarajuću vježbu i informaciju. Specifične vježbe za unutarnje organe (pluća, bubrezi, jetra…) i za pojedine sustave tijela kao što su respiratorni, kardiovaskularni, endokrini (žlijezde s unutarnjim lučenjem), lokomotorni, neurovegetativni – postići će namjeravani učinak. Većina vježbi djeluje na otvaranje svih puteva za energiju unutar tijela (meridijani i akupunkturne točke). Efekt vježbanja se može usporediti s efektom koji se postiže u tretmanu s akupunkturom, stoga voditelj koji provodi određeni program treba biti stručno osposobljen (educiran) s velikim iskustvom u primjeni vježbi.

Stvoriti odgovarajući podražaj i adekvatnu reakciju u smislu povećane psihofizičke ravnoteže, cilj je ovog programa. Tai Chi je terapeutska vježba s korijenima u akupunkturnim kanalima čovjekova tijela, riječ je o poznavanju bioenergetske mreže koja održava balans organizma, a svaka tri sata je u drugom dijelu tijela. On pridonosi tzv. elementarnoj ravnoteži u organizmu te balansira mentalne,emocionalne, fizičke i dinamičke aspekte čovjeka. Vrlo je pogodan za sve uzraste, a radi svojih nisko motoričkih pokreta je prilagođen korisnicima zrele dobi, pogotovo kada je i sam učitelj pripadnik zrele dobi, kao što je u ovom programu slučaj. Radi se posredstvom nekoliko osnovnih principa: opuštenost u svakom trenutku vježbanja, uronjenost u stav, mekoća pokreta, lakoća i neprekinutost pokreta, ravnoteža. U Tai Chiu ugrađene kružne i fluidne tehnike koje svojom prirodom smiruju umne snage.

Naš um djeluje u neprekinutim kružnim tokovima, oni ga smiruju i pobuđuju na pravilan rad. Ruka je najsavršeniji instrumentima. Sve što um zamisli, ruka i ostvari. Prema tome, možemo reći da je ona funkcionalni dio mozga, sve što se događa u mozgu reflektira se u kretnjama ruku. Napetost izaziva grčevite i pravocrtne, a smirenost lake i kružne kretnje. Čovjek je psihofizičko biće, a stari su majstori dobro poznavali vezu um – tijelo i vjerovali da ona djeluje i u suprotnom smjeru. Zato su u Tai Chi „ugradili“ samo kružne i fluidne tehnike da budu još profinjenije. U Tai Chiju nema mjesta fizičkoj snazi. Sve se zasniva na konceptu međudjelovanja uma i mentalne energije te se rad na mišićnoj snazi smatra kočnicom napredovanja. Psihička napetost i tjelesna preopterećenost uzrokuju unutarnju neravnotežu i vanjsku ukočenost. Kineska medicina danas oslonjena je na suradnju tradicionalnih spoznaja i suvremene medicinskih znanstvenih doktrina. Pojam održivog zdravlja podrazumijeva da je potrebno paralelno koristiti nekoliko usporednih sistema.

Namjera nam je, također implementirati inovativne programe na području terapeutskih radionica za razvoj kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina. Ovo se odnosi i na dramske radionice online, a među njima postoji veza: kod tai chija je vježba tijela, a kod glume je vježba duha, osmjeh karaktera. Sve vrste igara i vježbi, duge šetnje, kretanje na zraku tijekom čitavog našeg života preporučljivi su lijekovi protiv tjelesne i umne tromosti.

Sunčeva svjetlost, šumski zrak, izvorska voda, i kontakt stopala sa zemljom isto isto važni, što je dio koji u klasicima tai chi chuana je vezan uz pojam ukorjenjivanja. Refleksologija isto tako pomaže, kao i herbalizam te su ova znanja na neki način komplementarna u očuvanju dobra zdravlja. Korijen tijela je u stopalima, to je osnova, kamen temeljac svih pokreta . Točka na stopalu iz koje počinje ukorjenjivanje važna je akupunkturna točka, nalazi se u udubini stopala i kad se masira ima snažno smirujuće djelovanje na tijelo. Postoje posebne vježbe za svaki organ u tijelu, i mi ćemo ih proći i pokazati.

Također možete preuzeti kopiju članka u PDF obliku ovdje.

TERAPEUTSKE RADIONICE TAI CHI POKRETA

Dragi naši umirovljenici!
Binocular teatar vas poziva na terapeutske radionice Tai chi pokreta s programom kako ga je osmislio naš suradnik Jasminko Miklec.
Jasminko Miklec je certificirani učitelj tai chija sa autoriziranim pravom za poduku autentičnih vještina Taijiquana od velemajstora Chen Xiaowanga i Li Jun Fena. Ima preko 30 godina iskustva i vođenja treninga u ovom području. Završio je Kineziološki fakultet, te je radio kao karate i nogometni trener.

DIREKTNE KORISTI VJEŽBANJA TAI CHIJA

 1. Studije pokazuju da Tai Chi smanjuje rizik od demencije
 2. Pojačava zglobove
 3. Smanjuje krvni pritisak
 4. Poboljšava opću koordinaciju, balans i stabilnost
 5. Puni unutarnju čovjekovu bio bateriju, tzv. staminu
 6. Pojačava fleksibilnost
 7. Pojačava fokus i sposobnost koncentracije
 8. Djeluje blagotvorno na cijeli organizam,
 9. Doprinosi unutarnjoj ravnoteži
 10. Uči opuštanju cijelog tijela, relaksaciji
 11. Osnažuje tijelo
 12. Pomaže pri regulaciji tjelesne težine

Namjera nam je, također implementirati inovativne programe na području terapeutskih radionica za razvoj kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina. Ovo se odnosi i na dramske radionice online, a među njima postoji veza: kod tai chija je vježba tijela, a kod glume je vježba duha, osmjeh karaktera.

Uskoro ćemo biti u mogućnosti ovdje dići neke vježbe, a do tada možete pogledati na linku unitar PDF-a.